Verat al forn amb patates

El verat és un peix blau, platejat i amb ratlles fosques al llom. Molta gent n'hi diu barat perquè es pensa que el nom té relació amb el preu. I no, no n'hi té, tot i que realment també té un preu força assequible!





La història d'avui:

Allò que et deia en començar, el nom del verat es veu que vé del que n'hi donaven en llatí els romans, variatus, que vol dir de colors diversos, perquè té just al llom aquestes ratlles fosques damunt d'un to blau-verdós. Un pescador em va dir que les ratlles es diuen veres, i per això el peix es diu verat. Vaja, que no vé de barat.    




I la recepta:

Demana a la peixateria que et netegin el verat i que n'hi treguin el cap.


Necessitaràs per a 2 persones:

1 verat gros o 2 de mitjans
2 patates grossetes
1 ceba i 1 gra d'all
1 tomàquet madur
1 fulla de llorer
Sal
Oli verge d'olives arbequines




Per començar:
  • Pela i talla la ceba a mitges llunes més aviat primes.


  • Pela i talla les patates a rodanxes, totes més o menys del mateix gruix perquè no n'hi hagi unes que es coguin ràpid i les altres quedin crues.


  • Ara pela el tomàquet com pelaries una poma i el talles a daus. No cal que siguin perfectament iguals, eh?


  • Escalfa oli abundant en una paella gran i, quan sigui calent, hi poses les patates i la ceba, hi afegeixes un pessic de sal i ho remenes. Paella tapada i foc mig. Trigaràs 12-15 minuts, segons la quantitat i el tipus de patates. 
  • El peix es cou més depressa que les patates. Per tant, això ho fem per anar depressa, perquè si les volguéssis fer al forn necessitaries el doble de temps. I temps és el que sempre falta...


  • De tant en tant, ho remenes una mica, sense trencar les patates. Quan vegis que la ceba és transparent i les patates comencen a agafar color, ho aboques tot a una safata de forn. L'oli sobrant també. Ei, assegura't que hi ha prou oli per cobrir el fons de la safata! Si no, posa-n'hi més.
  • Hi reparteixes pel damunt el tomàquet que tenies fet a daus, l'all sencer i la fulla de llorer, i hi col·loques el verat damunt de tot.



Per acabar:
  • Amb el forn calent a 190º, foc dalt i baix, introdueix-hi la safata a mitja alçada durant 12 minuts. Si el verat és més gran de la mida que t'indico, o n'hi poses més d'un, necessitaràs uns minuts més de forn. Ei, no gaires més, que el peix podria quedar eixut!
  • A meitat del temps, i sense cremar-te, amb una cullera tira una mica del suquet de la cocció pel damunt del peix.
  • I ja està! A menjar-te'l ràpidament, que el peix es menja calentó!



Truc:
  • Vols saber si el verat és fresc? A cop d'ull ho veuràs. Ha de ser brillant i el color blau-verdós del llom s'ha de veure. I mira-te'l als ulls. Si són tristos o enfonsats, passa de llarg...

Un altre dia pots fer:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada