Moniatos i castanyes al forn, com es fan?

Ei, anima't a fer castanyes i moniatos per a la Castanyada. I panellets, és clar! Ara veuràs que fer els moniatos i les castanyes al forn és molt fàcil!




La història d'avui:

Ara diu que vol ser mariner. La llibertat dels espais oberts, creuar tots els mars i conèixer països diferents. Ho diu amb el mateix entusiasme que l'any passat deia que volia ser arquitecte per construir l'edifici més alt del món i que no fa pas tant devorava llibres sobre animals perquè volia ser veterinari. Enguany repeteix curs una altra vegada. El pare se'l mira furiós des del sofà...




I la recepta:
  • Els moniatos i les castanyes al forn et donaran poca feina, però necessiten bastanta estona de forn. Així que compta que per fer-ho tot, moniatos i castanyes, trigaràs 1 hora i mitja, més o menys.

Necessitaràs:

Les quantitats de moniatos i de castanyes són al teu gust, però se solen comptar 2 moniatos mitjans per persona i 10-12 castanyes per cap. Depèn de la gana i de si abans de la castanyada fas sopar o no. Has de comprar:

Castanyes
Moniatos
Paper d'alumini




Comença amb els moniatos:
  • Posa a escalfar el forn a 220º, escalfor dalt i baix i neteja a raig d'aixeta els moniatos. Treu-n'hi tota la terra que puguin portar i arrenca'n les petites arrels en forma de fils.
  • Folra amb paper d'alumini la safata de forn que vulguis utilitzar i col·loca-hi els moniatos. Única precaució: els moniatos no s'han de tocar els uns als altres. No cal que estiguin gaire separats, però procura que no es toquin.
  • Col·loca la safata cap a la meitat de l'alçada del teu forn.


  • Han de ser al forn 1 hora si són moniatos mitjans o petits. Si són molt grossos, necessitaran uns 15 minuts més de forn.  
  • Cap a la meitat del temps, gira tots els moniatos. La part de dalt del moniato tocarà el paper d'alumini i la que tocava el paper d'alumi quedarà a la vista. Val, ja sé que m'havies entès...
  • Veus com de la part de sota sembla que en surti una mica de suc? Vol dir que vas bé. Apa, torna'ls a col·locar sense que es toquin els uns als altres i sense cremar-te. Compte, que cremen molt!


  • Per saber si els moniatos ja són cuits, pressiona'ls amb la panxa d'una cullera. El moniato ha de cedir. Si trobes que el moniato és dur, és que encara no és cuit del tot i vol uns minuts més de forn.
  • Ei, recorda que els temps són aproximats perquè depèn de si els moniatos són més grossos o més petits, així que cap al final ves-te'ls mirant i ves pressionant-los amb la panxa de la cullera! I no passa res si et passes una estoneta del temps. Val més que estiguin ben cuits que no una mica crus.




I ara les castanyes:
  • Aprofita que tindràs el forn calent després de fer els moniatos per coure les castanyes, que l'electricitat va cara i el forn costa d'escalfar!


  • Mentre els moniatos es van fent, has de fer un tall a les castanyes. Aquesta operació es diu eixalar. És una paraula que es va perdent. Jo almenys només la faig servir un cop l'any, quan demano al forçut que eixali les castanyes...! Eixalar vé a significar evitar que algú faci una cosa. En aquest cas vol dir evitar que la castanya esclati amb l'escalfor del forn.
  • Au, va, agafa un ganivet curt i que talli força! Si tens un ganivet de fulla prima i un altre de fulla gruixuda, agafa el de fulla gruixuda. I sobretot no et tallis, perquè la pell de la castanya és dura i costa de tallar. Has de fer un tall a cada castanya en forma de somriure. 




  • Ho veus a la foto? Com si li dibuxessis un somriure a la castanya, cap a la part baixa. No et passis fent el tall, eh? De fet només has de tallar les dues pells i un xic més. I prou.


  • Posa les castanyes en una safata de forn folrada amb paper d'alumini. Esquitxa-les amb aigua de l'aixeta, amb un esprai per exemple. I cap al forn calent, a 210º, escalfor dalt i baix, durant uns 30-35 minuts.
  • Amb un estri de fusta, sense treure-les del forn, remena-les cada 10 minuts, aproximadament. I no et cremis...! La segona vegada que remenis torna a ruixar-les una mica amb aigua. 
  • Sabràs que són cuites quan vegis que la pell de les castanyes s'obre. Mira't la foto. 


  • Veus que ara hi ha castanyes que, més que somriure, riuen amb la boca oberta? Doncs les que riuen ja són cuites.
  • Si tens dubtes sobre si les castanyes estan cuites o no, ho tens fàcil. Treu-ne una i prova de pelar-la... Si estan ben cuites, es pelen fàcilment totes dues pells. Si costen de pelar, doncs vol dir que necessiten uns minuts més de forn.



Bona castanyada!




Si també vols fer panellets, mira que bonics que són aquests:












I amb els moniatos i les castanyes al forn mira també què pots fer:











13 comentaris:

  1. Acabo de descobrir aquesta pàgina i ja en sóc fan!! Anna, ets una súper cuinera i una excel·lent comunicadora, gràcies!!

    ResponElimina
  2. Gràcies Ester! Cuinera per a la família, eh? Que jo no he anat mai a cap escola de cuina, però de moment no es queixen... Ves passant per aquí, que hi trobaràs receptes de cara a les festes de Nadal.

    Una abraçada,
    Anna

    ResponElimina
  3. Hola Anna... un any més, aquí em tens enganxada al teu blog per a tornar a fer castanyes i moniatos!! L'any que ve a veure si m'atreveixo amb els panellets i tot. Bona castanyada!!

    ResponElimina
  4. Espero que t'hagin quedat molt bé!

    Una abraçada,
    Anna

    ResponElimina
  5. vaig a probar , moniatos al forn i a mitja coccio afegir les castanyes, veurem que pasa

    ResponElimina
  6. La safata ha de ser foradada? Podrieu posar-hi una imatge siusplau?

    ResponElimina
  7. Núria, no, la safata no ha de ser foradada. Ha de ser qualsevol safata que tinguis per casa. Si t'hi fixes hi diu "folrada", que vol dir que només has de tenir la precaució de posar-hi paper d'alumini o paper de forn per tal que no et quedi tan bruta. Fes-ho, que et quedarà molt bé, tranquil·la.
    Anna

    ResponElimina
  8. Molt bona explicació i molt bones fotos. Gràcies!

    ResponElimina
  9. Francina, espero que els moniatos i les castanyes t'hagin quedat molt bé! Torna quan vulguis.

    ResponElimina
  10. Hola Anna soc super fan de les teves receptes ja n'he fet un munt i aquesta vegada m'he atrevit amb els teus panellets, val a dir que cada any n'he fet amb una recepta d'un llibre que ja te uns quants anys i tenen molt d'exit, la setmana passada vaig probar una recepta qu van fer al cuines, van sortir bons però hem quedaba ametlla picada i no m'he pogut resistir de probar la teva recepta s'assembla molt a la que jo feia però l'he seguida fil per randa i m'han quedat uns panellets exquisits!!!, aixó vol dir que duraran ben poc!, et felicito per la teva pàgina sempre la recomano.

    ResponElimina
  11. Que contenta estic que t'hagin quedat bé! Ves passant per aquí quan vulguis.

    ResponElimina
  12. Per primera vegada m’atreveixo amb les castanyes.

    ResponElimina
  13. Segur que et quedaran molt bé! Ja m'ho diràs

    ResponElimina