dimecres, 22 de maig del 2019

Truita de sonsos

Sí, truita de peix! Si no n'has menjat mai, no et decebrà, ja ho veuràs. Ei, amb un bon pa amb tomàquet és genial!





La història d'avui:

Fins als anys 70-80 del s. XX hi havia dones, generalment filles o esposes de pescador, que anaven pel carrer venent xanguet, al crit de "Nenaaa, peixet per a la truita!". Portaven una balança romana i una galleda plena de peixet, cries petitíssimes de peix blau, que es menjaven en truita o en bunyols. 

Les mestresses baixaven a comprar-ne al carrer amb un plat i en un no-res tenien la galleda buida. Com que la venda ambulant era il·legal, s'havien d'afanyar perquè la policia els hi podia requisar, cosa bastant difícil perquè hi havia solidaritat amb aquestes dones i sempre hi havia algú que avisava "que vé el guàrdia!"... Ara de xanguet o morulla no se'n troba. 





I la recepta:

Els sonsos són peixos petits de platja, dels pocs que no tenen mida mínima per ser pescats, tot i que la pesca n'està regulada i els pescadors es veu que necessiten un permís específic per poder-ne pescar. Per això se'n venen de petits i de molt petits, que són els que van més bé per fer truita.


Necessitarà per a dues persones:

300 gr. de sonsos
3 ous
Oli verge d'olives arbequines
Sal
Opcional: 1 gra d'all i un branquilló de julivert




Per començar:
  • Trinxa l'all i el julivert, si és que decideixes posar-n'hi. Si no n'hi poses, la truita també serà molt bona.


  • Als sonsos no els has de fer res. Com a molt, passar-los per un raig d'aigua. I, si fossis una persona tan aprensiva com un que jo conec, amb unes tisores podries tallar el cap dels sonsos, però no cal, eh? 
  • Escalfa oli abundant en una paella i, quan sigui ben calentó, hi poses els sonsos, sense enfarinar ni res, amb un pessic de sal.


  • Quan vegis que els sonsos es tornen de color blanc, ja els pots treure de la paella i deixar-los en un plat.




Per continuar:
  • Bat els ous amb una mica de sal i hi barreges l'all, el julivert i els sonsos.


  • I ja ho pots posar tot a la paella una altra vegada. Ei, mira que l'oli encara sigui calent!



Per acabar:
  • Foc mig-baix mentre es va fent i paella destapada. Quan la truita de sonsos sigui cuita d'una cara -sabràs que és cuita perquè l'ou ja no es veu gaire mullat-, la gires amb ajut d'un plat o similar i la fas coure de l'altra cara. 


  • I ja està feta! La truita de sonsos és igualment bona calenta com freda, tot i que a mi m'agrada més acabada de fer. 




Truc:
  • Aquest peix no el tinguis donant voltes per la nevera perquè es fa malbé molt depressa. Millor que el facir servir el mateix dia que el compres.

Un altre dia pots fer:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada