Calamars farcits de salsitxa, ou dur i olives

Els calamars farcits són un plat entretingut, però no és difícil de fer. Ei, i pots preparar el farcit amb anticipació!





La història d'avui:

La febre avui la té fora de joc. No té ni forces ni ganes de fer res. Ha decidit que no es mourà d'ajaguda al llit perquè és on més bé està. Des del llit veu un retall de cel gris i sent les veus esmorteïdes de la discussió que tenen la parella del pis del costat. Tot molt favorable, pensa. A fora, una pluja persistent acaba d'arrodonir el dia... 





I la recepta:

La gràcia d'aquest plat és que pots preparar el farcit el dia abans i l'endemà pots acabar de cuinar-lo. 


Necessitaràs per a 2 persones:

4 calamars d'uns 15-20 cm. de llarg
3-4 salsitxes
1 ou 
12 olives sense pinyol
1 ceba ratllada i 1 all trinxat
1 tomàquet madur ratllat 
1 branca de julivert o 1 fulla de llorer
Pebre blanc, pebre vermell i canyella en pols
Mig got de vi blanc sec
Un got de brou calent de peix o bé d'aigua calenta
Sal
Oli verge d'olives arbequines





Per començar, neteja els calamars:
  • A la peixateria acostumen a separar-te les potes (tentacles) del cos i en llencen la tripa. També en tallen els ulls i en treuen la boca. Si no, ho hauràs de fer tu.
  • Mira dins del cos del calamar per si encara hi ha l'òs, que sembla un plàstic transparent de la mateixa longitud que el calamar i el llences. 
  • Renta bé el cos i les potes a raig d'aixeta, fregant les potes amb les mans perquè de vegades hi ha una mica de sorra.
  • I en separes i en rentes les aletes, que també van al farcit.




Ara fes el farcit:
  • Primer fes l'ou dur: només cal que el facis bullir durant 10 minuts dins d'aigua amb un grapat de sal.


  • Mentrestant va bullint, talla les olives a rodanxes. No te les mengis, eh?



  • Deixa refredar l'ou, el peles i el talles en daus. Reserva-ho, que ho faràs servir més endavant.


  • I, finalment, talla les salsitxes a rodanxetes i les fas enrossir en oli abundant ben calent. Enrossir vol dir fregir superficialment, només fins que canvïi de color. Ja s'acabarà de coure després. 
  • Reserva-ho i no en llencis l'oli.


  • En el mateix oli, fes-hi sofregir les potes del calamar (tentacles) i les aletes, amb un pols de sal, fins que agafin color rosat. 
  • També ho reserves. Ei, guarda l'oli!


  • Ja ho pots barrejar tot. Veus? Ja tens fet el farcit. Ho pots guardar a la nevera, tapat, i continuar demà, si vols.



Per acabar:
  • Farceix cada calamar amb ajut d'una cullereta, ben compactat, però només fins a 1 cm. de la vora.
  • Tanca l'obertura amb un escuradents, que és ràpid i fàcil de fer. També ho pots cosir amb fil de cuina, si vols, però hi ha més feina...


  • En l'oli que tens guardat hi hauràs de sofregir els calamars farcits. Si veus que te'n queda poc, n'hi pots afegir un raig.
  • Escampa una mica de sal, pebre blanc, pebre vermell i canyella en pols pel damunt dels calamars i els sofregeixes en l'oli calent. No cal que estiguin cuits del tot, només han d'agafar color. Després ja s'acabaran de coure.


  • Treu els calamars i en l'oli sobrant fes-hi el sofregit amb la ceba, l'all, el tomàquet i el branquilló de julivert o la fulla de llorer, el què tinguis a mà.  Foc baixet. Si no has fet mai un sofregit, clica aquí que ho veuràs pas a pas, amb fotos. 
  • Quan tinguis acabat el sofregit, col·loca-hi els calamars i aboca-hi el vi blanc.


  • Tapa-ho i que faci xup-xup durant 5 minuts, a foc baixet. 
  • Afegeix-hi el brou de peix calent o l'aigua calenta i que continuï fent xup-xup durant 20 minuts més, tapat i a foc baixet.
  • I ja estan fets els calamars farcits!



Trucs:
  • Si no tens un tomàquet fresc, pots fer servir 2 cullerades de tomàquet triturat cru de pot.
  • Els calamars més petits de 15-20 cm. es poden cuinar de moltes maneres, però no et serveixen per a fer farcits.

Un altre dia pots fer:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada