Truita de carxofa

Ei, és qüestió d'aprofitar per menjar carxofes del Prat o del Delta, que la temporada està a punt d'acabar-se. Avui, una truita de carxofes, fàcil i ràpida de fer. I més ràpida encara de menjar-te-la! 




La història d'avui:

Van arribar negra nit a la ciutat. Portaven l'adreça apuntada a un paper arrugat de tant remenar-lo però no en tenien ni idea d'on era el barri ni encara menys el carrer. Les maletes pesaven i van preguntar a un taxista quin preu els cobraria per anar-hi. Es van mirar en sentir el preu perquè no portaven tants diners. Venien a ciutat a buscar feina, a millorar la seva situació econòmica ara tan delicada. Al final van acordar que els portés fins que el taxímetre marqués l'import que podien pagar. El taxista es va compadir d'ells, no endebades també s'havia trobat en situació semblant, i els va deixar a prop. Haureu de caminar uns vint minuts, en línia recta, els va dir. El que no va anomenar és que era costa amunt tota l'estona...



I la recepta:

Les mides que et dono són per a dos adults. Si sou 4 multiplica els ingredients per dos, però si hi ha nens ho redueixes una mica. La meva sogra comptava els ous per fer truita de la següent manera: 1 ou per persona + 1 ou o 2 per al foc, que també té dret a menjar, dèia. És a dir, si sou 4 persones, 4 +1 = 5 ous per fer la truita... Curiós, oi? Però funciona!


Necessitaràs per a 2 persones:

3 carxofes
4 ous grossos 
Sal
Oli verge d'olives arbequines
1 llimona




Per començar:
  • Has d'anar treient les fulles de fora de la carxofa, que són dures, fins que et trobis les que són tendres. Les distingiràs perquè són de color verd claret a la part de baix. No et miris la part de dalt que sempre és fosca. Ei, estira les fulles a mà, res de ganivets, eh?


  • Veus que les fulles són més claretes de color? Doncs aquestes són les que busquem.
  • També has de tallar la tija o mànec de la carxofa, a un dit del cor. Mira't la foto.
  • Ara talla les carxofes per la meitat, més o menys, com veus a la foto. Sap greu fer-ne malbé tant de bocí però si no ho fas així quan te les mengis només faràs que trobar fulles dures immenjables. 
  • Tingues la llimona a mà per ruixar-les si no vols que se't tornin negres!


  • Ara les talles a mitges llunes, set o vuit talls per carxofa. Ei, si la carxofa és molt petita, no en facis tants. O si és d'aquelles tant grosses fes-ne algún més.


  • Posa de seguida els talls de cada carxofa dins d'un recipient amb aigua, un raig de llimona i un bocí de llimona. Aixó ho fas per tal que no se t'ennegreixin. 


  • Fes escalfar oli abundant en la mateixa paella que faràs servir per fer la truita. Mentre l'oli s'escalfa, escórre les carxofes ben escorregudes, que si no t'esquitxaran quan les posis dins de l'oli.
  • I quan l'oli sigui calent, hi col·loques els talls de carxofa dintre. Compte amb els esquitxos! Foc mig-baix, paella tapada i tu vigilant que no es cremin. No les has de tocar de moment perquè la carxofa s'ha de fer róssa per una cara primer i després per l'altra.


  • Aprofita mentrestant per batre els ous amb un pessic de sal perquè et faran falta aviat. Ben batuts, que facin una mica d'escuma.


  • Quan les giris, escampa-hi un pols de sal per sobre. I ja pots deixar la paella destapada.



Per acabar:
  • Aboca els ous batuts dins de la paella, pel damunt dels talls de carxofa, repartint-ho de manera més o menys igual per tot arreu. Foc baix i paella destapada. No cal que ho remenis. Només has de sacsejar una mica la paella. Ei, una mica! Els ous s'han de quallar gairebé del tot, però no completament, ja s'acabaran de quallar quan giris la truita.


  • Ara gira la truita amb l'ajut d'un plat de la mida de la truita o de la mida de la paella, o fes servir un tomba-truites si és que en tens. L'oli de dins de la paella crema, eh? Així que vigila com ho gires perquè si regalima oli a la teva mà et farà una bona cremada. Si et poses una mayopla a la mà de girar, millor encara.
  • I ja està feta la truita de carxofa! Posa un bon pa a taula, que no en quedarà!



Trucs:
  • Escull les carxofes mirant que no siguin toves i que no punxin, que són més tendres.
  • Si quan peles les carxofes els dits et queden tenyits de color verdós, el sabó no ho treu completament però si t'hi fregues un bocí de llimona se'n va tot!

Un altre dia pots fer:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada