Pollastre rostit amb castanyes

Un plat amb gust de tardor i aires de festa! Ei, i les castanyes agafen tot el sabor del rostit. 




La història d'avui:

Estava absorta amb els seus pensaments. Tres anys de convivència i ell no li demanava matrimoni malgrat que constantment li demostrava el seu amor. Es va dir a si mateixa que treuria el tema tan bon punt arribessin a casa. Avui valia més disfrutar del cap de setmana. El fons de la vall tan verd, el cim de les muntanyes amb els primers flocs de neu i la fageda amb els colors de tardor, malgrat tot, la feien sentir-se feliç...




I la recepta:

Per fer el pollastre rostit amb castanyes pots utilitzar el pollastre sencer o bé ja tallat a bocins, com més t'agradi.


Necessitaràs per a 4 persones:

1 pollastre d'1,800 kg., aproximadament
16-20 castanyes 
1 ceba grossa
4 grans d'all
1 got petit de vi ranci o de xerès sec
2 o 3 gots d'aigua bullent
Sal, pebre vermell, pebre negre i canyella en pols
1 branquilló de romaní
Oli verge d'olives arbequines




Per començar:


  • Mentre les castanyes es couen, talla la ceba en grillons grossos i treu la major part de la pela blanca exterior dels alls, però no en treguis la pela interior de color rosa.
  • També podries posar aigua a bullir, a foc baixet, perquè puguis tenir a punt els 2 o 3 gots d'aigua que et faran falta cap al final.


  • Renta el pollastre per dins i per fora a raig d'aixeta i, si convé, arrenca-li les plomes més petites que de vegades pot portar al final de les potes i de les ales.
  • Quan el tinguis net, escampa-hi sal, pebre negre, pebre vermell i canyella  en pols per tot arreu.



Per continuar:
  • Posa oli en una cassola ampla i, quan l'oli sigui ben calent, hi fas enrossir el pollastre per totes bandes. Enrossir vol dir fregir superficialment, només fins que el pollastre agafi color. Ja s'acabarà de coure per dins més endavant.
  • Foc mig-alt i cassola destapada.


  • Quan ja l'hagis enrossit, abaixa el foc fins a foc mig-baix, afegeix la ceba, els alls i el romaní a la cassola, ho remenes i ho tapes.
  • De tant en tant, ho aniràs remenant i vigilant, que no se't cremi la ceba. El que t'interessa és que la ceba es vagi fent tova.


  • Quan vegis que la ceba ja és tova i comença a fer-se transparent, aboca el vi ranci pel damunt del pollastre.
  • Cassola destapada per tal que l'alcohol s'evapori. Trigarà 2-3 minuts en evaporar-se. Ja veuràs quina olor que fa la cuina!


  • Ara tira a la cassola 2 gots d'aigua bullent. Segons com sigui de gros el pollastre i d'ampla la teva cassola potser en necessitaràs 3 gots. Mira't la foto de més avall. L'aigua ja veus fins on ha d'arribar, aproximadament.
  • Foc baix i cassola tapada. Que faci xup-xup durant 20 minuts.
  • Ei, com que tens 20 minuts pel davant, aprofita per pelar les castanyes, que ja les necessitaràs de seguida.


  • Passats els 20 minuts de xup-xup, posa les castanyes pelades dins de la cassola, remena-ho i comprova que encara hi ha suficient líquid. Si veus que n'hi queda poc, afegeix-hi mig got més d'aigua bullent.
  • Continua amb el foc baix durant 15 minuts més. I ja està!



Trucs: 
  • Si pots, compra un bon pollastre de pagès o d'aquells que crien amb gra. El gust serà més potent!
  • Si no tens romaní, el pots substituir per dues fulles de llorer o una branqueta de farigola.

Un altre dia pots fer el pollastre diferent:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada