dimecres, 13 de juliol de 2016

Pastís de cafè

Té un gust intens de cafè que la crema de cafè del farcit encara accentua més! Et vé de gust, oi?




La història d'avui:

Passant pel pont de pedra li ha semblat veure'l aturat al mig del pont de més avall. Li pesen els apunts i els llibres que ha de tornar a la biblioteca de la facultat i va una mica justa de temps però li vol donar una sorpresa. Tallarà camí pels carrerons de darrere i li sortirà de cara. Somriu pensant en el moment. Quan hi arriba, el troba molt ocupat amb una altra noia... Sent com la crida però no es gira, segueix corrent. Voldria que la terra se l'empassés.




I la recepta:


Treu la mantega de la nevera abans que res perquè ha d'estar tova com una pomada quan la facis servir. 

Amb les mesures que et dono podràs fer un pastís per a 6-8 persones, segons la gana que tinguin, és clar!



Necessitaràs per a un motllo de 18 cm. de diàmetre:

2 ous
135 gr. de sucre morè
200 gr. de farina
12 gr. de llevat
Un pessic molt petit de sal
80 gr. de mantega
80 ml. d'oli verge d'olives arbequines
160 ml. de cafè (3 tasses)


Opcional:

Una mica de sucre glacé per decorar
Crema de cafè per farcir



Per començar:
  • Fes el cafè. Així s'anirà refredant mentre tu vas preparant la massa del pastís. En necessites tres tasses, aproximadament, per fer els 160 ml.
  • Bat els ous amb el sucre morè fins que la barreja estigui ben esponjosa.



  • Afegeix-hi la farina, el llevat i la sal, tot al mateix temps, fent-ho passar per un sedàs. Ep, poquíssima sal, eh? I ho bats fins que no hi quedi cap grumoll.


  • Posa-hi la mantega, l'oli i el cafè i continua batent fins que tots els ingredients estiguin ben integrats.

I cap al forn:
  • Escalfa el forn a 180º, escalfor només a baix, col·loca la massa en un motllo i cap al forn durant 40 minuts.



  • Com que cada forn és un món, cap al final dels 40 minuts punxa el centre del pastís amb un escuradents. Si surt mullat, vol dir que encara necessita uns minuts més de forn. Si surt eixut, és que ja està cuit.
  • Desemmotlla-ho i deixa-ho refredar damunt d'una reixeta.



Ara ja te'l podries menjar, amb una mica de sucre glacé pel damunt per fer bonic, però el farcirem amb una mica de crema de cafè i serà genial!


El farcit:





  • Quan el pastís s'hagi refredat, talla'l horitzontalment per poder-hi posar a dintre la crema de cafè. Fes-ho amb un ganivet llarg: el del pa per exemple.


  • A la meitat de sota hi escampes una bona capa de la crema de cafè, sense arribar del tot a la vora. Pensa que, quan tornis a tapar el pastís, el mateix pes de la tapa farà escampar-se una mica més la capa de crema de cafè.


  • Tapa el pastís i posa'l una estona a la nevera. Després el decores com vulguis. I guarda'l a la nevera fins al moment de servir-lo.



Trucs:
  • Si no tens sucre morè, fes-ne servir del blanc. La diferència serà que el pastís et quedarà de color una mica més clar.
  • Pots fer servir cafè descafeïnat o amb tota la cafeïna, això va a gust teu! El resultat no variarà. Això sí, el gustet del cafè del pastís serà el gustet del cafè que hi posis.
  • Mira que la capa de crema de cafè et quedi igual de gruixuda per tot arreu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada