dimecres, 11 de març del 2020

Amanida tèbia de bròquil

Qui ho diu que a l'hivern no podem fer amanides amb productes de temporada? Tasta aquesta, amb bròquil, pinyons, pernil i tomàquets secs, i ja m'ho diràs...!







La història d'avui:

Avui la sargantana m'ha vingut a veure. No n'he vist cap en tot l'hivern i aquesta no sé si és la mateixa de l'any passat o n'és una de nova, però en tot cas totes dues es comporten igual. Em mira una estoneta de fit a fit, amb el cap aixecat, i desprès s'ajau a prendre el sol al meu costat. Es deu pensar que ets una sargantana grossa, sento que em diu ell...





I la recepta:

Un bròquil mitjà et serveix per a 2-3 persones. Si sou més colla, compra'n un de ben gros.


Necessitaràs per a 2-3 persones:

1 bròquil 
50 gr. de tomàquets secs
30 gr. de pernil tallat a tires
Un grapat de pinyons
Oli verge d'olives arbequines
Sal, vinagre, mostassa




Per començar:
  • Posa els tomàquets dins d'un potet, coberts d'oli. Si ho fas la nit abans, millor. Si no, amb un parell d'hores n'hi haurà prou.


  • Separa les flors del bròquil amb un ganivet i renta-les bé a raig d'aixeta.


  • I ara poses a coure les flors del bròquil amb un pessic petit de sal i molt poca aigua. A l'olla exprés amb 4-5 minuts de bullir en tens prou. Amb una olla tradicional necessitaràs que bulli uns 12-15 minuts. Sobretot, que l'aigua no cobreixi el bròquil.
  • O també ho pots coure al vapor, però trigaràs una mica més, uns 25 minuts. 
  • En qualsevol cas, per saber si el bròquil és cuit, punxa'n un tronxo amb una forquilla: ha de ser tou.


  • Escórre els tomàquets i talla'ls a tires. T'aniran bé les tisores de cuina, però també ho pots fer amb un ganivet esmolat.
  • No llencis l'oli, que en faràs servir per fer la vinagreta. I el que et sobri, el pots utilitzar per fregir qualsevol cosa un altre dia, que a la cuina no es llença res!


  • I torra una mica els pinyons, amb compte de no cremar-ne cap, eh?. Posa'ls en una paella amb unes gotes d'oli -ei, gotes, no raig- amb el foc mig-baix i els vas remenant tota l'estona fins que comencin a agafar color rosset. Treu-los ràpid de la paella, que no se't cremin!




Per acabar:
  • Doncs ja només et falta fer la vinagreta i mira que es fa depressa! Posa 3 cullerades de l'oli que t'ha sobrat de remullar els tomàquets + 1 cullerada de vinagre + 1 culleradeta petita de mostassa + 1 pessic petit de sal en un potet amb tapa. Ho sacseges i llestos! Tasta-ho per si hi trobes a faltar sal o vinagre.
  • Ei, si no tens cap pot amb tapa, sempre ho pots barrejar en un bol amb una forquilla, com s'ha fet tota la vida.


  • Reparteix en un plat el bròquil i escampa-hi pel damunt les tires de tomàquet, les tires de pernil i els pinyons. La vinagreta que se la posi cadascú o posa-li tu just quan treguis els plats a taula. I ja està!



Trucs:
  • Aquesta amanida la pots fer amb bròquil o amb bròculi, que és aquell de color verd molt fosc, gairebé blavós.
  • Tant si fas servir bròquil com bròculi, quan el compris mira que les flors estiguin molt juntes i el color sigui ben viu.
  • L'olor de coure el bròquil és una mica empipadora. Prova d'afegir mitja llimona a l'aigua de coure'l, que ajuda a que no es noti tant.
  • En lloc de pernil també pots fer servir tires de bacon fumat. Una mica més calòric, però també queda molt bó!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada