Les guatlles són bones de tota manera però, si les fas amb un xup-xup, podràs sucar-hi pa, que és una altra delícia afegida...
La història d'avui:
Menjar guatlles és com una mena de ritus. Si les vols escurar bé, t'hi has d'entretenir i aixó dóna peu a xerrar i riure. L'un diu que es mengen més bé amb coberts, l'altre que deixa't d'històries que les aletes i les cuixetes cal menjar-se-les amb els dits... I ja tens la polèmica servida.
Menjar guatlles és com una mena de ritus. Si les vols escurar bé, t'hi has d'entretenir i aixó dóna peu a xerrar i riure. L'un diu que es mengen més bé amb coberts, l'altre que deixa't d'històries que les aletes i les cuixetes cal menjar-se-les amb els dits... I ja tens la polèmica servida.
I la recepta:
Com en tots els plats de xup-xup, s'hi suca pa. Així que no et descuïdis de comprar-ne!
Per a quatre persones necessitaràs:
4 guatlles si hi ha poca gana o 8 si n'hi ha molta
1 ceba mitjana i 1 gra d'all
1 tomàquet madur
Sal, pebre negre, pebre vermell
1 fulla de llorer
1 gotet de vi ranci
1 got de brou calent o d'aigua calenta
Oli verge d'olives arbequines
Primer que res:
- Neteja bé les guatlles a raig d'aixeta, per dins i per fora, controla que no hi quedi cap ploma sota les ales o al final de les cuixes i posa'ls-hi sal, pebre negre i pebre vermell.
- Pela i talla en quarts la ceba, renta el tomàquet i neteja l'all però no li treguis la pela rosada.
I ara cap a la cassola:
- Posa oli en una cassola i, quan sigui calent, afegeix-hi les guatlles, la ceba, l'all i el tomàquet, tot al mateix temps. Ho has de fer enrossir a foc mitjà, remenant-ho de tant en tant.
- Quan ja tot t'hagi agafat color, hi poses la fulla de llorer i hi aboques el gotet de vi ranci.
- Apuja el foc, remena-ho una mica i no badis que ara, amb el vi, és quan se't pot enganxar. Quan les guatlles ja hi hagin fet un parell de voltes, notaràs l'olor del vi ranci. Vol dir que s'està evaporant l'alcohol que és exactament el que volies fer. Doncs, apa, torna a abaixar el foc.
- Aleshores tira-hi el brou calent o l'aigua calenta -el que tinguis- i tapa la cassola. Deixa que vagi fent xup-xup de forma tranquil·la durant 20-25 minuts.
- Veus el suc quin color més bonic que va agafant? Doncs quan el vegis així, pràcticament ja hauràs acabat. D'aquí a una mica s'haurà reduït, s'haurà fet més espès.
- Només t'hauràs d'assegurar que la carn del pit de les guatlles sigui tova i ja podràs apagar el foc.
Trucs:
- Pots fer servir xerès o vi negre si no tens vi ranci. Ei, whisky no, eh? Que et canviaria el gust del plat.
- Sempre és millor fer servir brou que aigua calenta, però si no en tens no passa res. Amb l'aigua calenta surts del pas de sobres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada